priča

 • 27.03.2006. - 16.04.2006.

  Željko Kipke, "U snovima je zapisano sve"


  Željko Kipke jedan je od najpoznatijih hrvatskih slikara srednje generacije i umjetnik koji je krajem 70-ih najprije počeo raditi u mediju eksperimentalnog filma i videa, da bi se početkom 80-ih u vrijeme transavangarde potpuno posvetio slikarstvu. Pored slikarstva Kipke se već dugi niz godina bavi i književnim radom, među kojim su umjetnička kritika i esejistika najpoznatiji. Krajem prošle godine zagrebačka izdavačka kuća Duriex objavila mu je knjigu, odnosno dnevnik "Od veljače do veljače", u kojem je pojava osoba iz hrvatskog umjetničkog i kulturnog života izazvala nemali skandal.
  U Galeriji Galženica, Kipke je, na neki način, realizirao dvostruki projekt: umjetnički i književni. U prostoru galerije postavio je video-instalaciju posvećenu snovima, a povodom izložbe i umjesto kataloga izdao je knjigu svojih snova, koje je zapisivao točno godinu dana, od veljače do veljače. Par mjeseci nakon objave dnevnika, Kipke je tako povodom izložbe u Velikoj Gorici objavio pandan svojem dnevniku - svojevrstan noćnik.
  Željko Kipke (1953.) diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu 1976. Slike mu se nalaze u slijedećim zbirkama suvremene umjetnosti: Zbirka Peter Stuyvesant u Amsterdamu, Zbirka FRAC u Toulouseu, Muzej moderne umjetnosti u Beču i Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu. Predstavljao je Republiku Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 1993., a dvije godine i na Kairskom bijenalu.
  Piše kritiku i eseje s područja umjetnosti i eksperimentalnog filma. Od 1997. član je Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA). Objavio je šest knjiga: "Iluminatori novog ciklusa" (Zagreb, 1989), "Vodič kroz subteranneus" (Zagreb, 1992), "Čuvajte se imitacija" (Zagreb, 1993), "Od izobilja do Mjeseca" (Zagreb, 1998), "Svaka sličnost sa stvarnim ljudima i događajima je namjerna" (Zagreb, 2004), "Od veljače do veljače" (Zagreb, 2005).

  više..

 • 26.04.2006. - 21.05.2006.

  Oliver Dorfer, Herbert Egger, Anton S.Kehrer, Beate Rathmayr, "Light_Story_Space_Body"


  Izložba Light_Story_Space_Body nastavak je suradnje između austrijskog umjetničkog udruženja MAERZ sa sjedištem u Linzu i Galerije Galženica. Započeta 2004., suradnja se odvijala kao razmjena umjetničkih i galerijskih iskustava između dvije različite kulturne sredine, austrijske i hrvatske.U travnju mjesecu 2005. tako je u Galeriji MAERZ u Linzu otvorena izložba "Outside sources" na kojoj su nastupili Kristijan Kožul, Tanja Dabo, Marija Prusina i Lala Raščić.Tijekom 2005. u Linzu je na međunarodnoj izložbi, koju je organiziralo umjetničko udruženje MAERZ, nastupila i Ana Kadoić, a ove godine će se samostalnim izložbama u Galeriji MAERZ predstaviti Tanja Dabo i Ivana Franke. Svaki od pojmova u naslovu izložbe metaforički pokušava reprezentirati rad ili dio rada pojedinog umjetnika. "Light" je oznaka za rad Antona S. Kehrera; "Story" je oznaka za slikarsvo Olivera Dorfera; "Space" metafora koja označava fotografski i filmski rad Beate Rathmayr, a "Body" upućuje na skulpture od spužve Herberta Eggera.
  [http://www.maerz.at/m3cms/]
  [http://www.herbert-egger.at/]

  više..