grafika

 • 03.03.2017. - 08.04.2017.

  free_art_-_source

  Bartłomiej Pilarczyk | Clàudia Giralt / A cAt | Daniel Vasconcelos | Domenico Dom Barra | Gábor Hufnágel | Ivan Klis & Damir Prizmić | Joana Chicau | Kaspar Ravel | Leandro Estrella | LiL PDF | Maja Kalogera | Mark Klink | Michaela Lakova | Slobodan Tomić | stAllio! (Benjamin Berg) | Tomasz Sulej | Uğur Engin Deniz | Vedran Gligo

  Free_art_-_source je izložba s tematikom izvornog kôda koji gradi recentnu medijsku računalno utemeljenu umjetnost u području slobodne kulture. Grupna izložba predstavlja djela 18 hrvatskih i inozemnih autor(ic)a. Tijekom jednomjesečne izložbe i putem komplementarnog diskurzivnog programa, ispitat će se raznolika polazišta i medijske prakse bazirane na digitalnim narativima i suradničkim metodama umjetničkog stvaralaštva.

  Djela predstavljenih autora i autorica, prikazana u obliku teksta, otkrivaju formalnosti digitalne umjetnosti i pružaju nam uvid u distribuirane tehnološke, ideološke i estetske izričaje koji studioznim pristupom raznolikim strukturama računalnih jezika nadilaze tehnofetišizam i zalaze u transmedijski métier, istovremeno doprinoseći području vizualne i prostorne umjetnosti kritičnosti "hakerske" kulture.

  Program je baziran na kolektivnom doprinosu i inkluzivnom, zajednici otvorenom formatu kojemu je cilj omekšati granice pojedinih disciplina i profesija putem otvorenih razgovora, nastupa i radionica stopljenih u diskurs koji demistificira razne slojeve multimedijskih, hipermedijskih, tehnoperformerskih praksi i izgradnje generativne umjetnosti.

  Kustoska koncepcija: Format C

  više..

 • 03.06.2016. - 02.07.2016.

  Ljubomir Stahov, "Iz prirode"

  Svijet oblika Ljubomira Stahova izdvaja se u korpusu suvremene hrvatske umjetnosti, kao čvrsto formiran likovni prosede koji postoji sam za sebe, daleko od trendova, tendencija i manifestnih pripadanja nekoj grupi ili pravcu. No kada bismo inzistirali na duhovnom ulančavanju i stilskom srodstvu, došli bismo do Ordana Petlevskog i njegovog svijeta praoblika, fosilnih i organičkih formi, jedinstvenog osobnog svijeta „organičke mikrofiguracije“ (Zdenko Rus), ali i djela Biserke Baretić, u čijem opusu također postoji koncepcija ranjive materije, duha zatočenog u okvire materijalnog tijela, s čestim referencama na mitske simbole i arhetipove poput Ikara, Orfeja, Pegaza, Gorgone i Janusa.

  više..

 • 17.05.2002. - 01.06.2002.

  Tanja Dabo, Ivana Franke, Jasna Šikanja, Mirjana Vodopija, "Qua forma placebit, ili kako vam drago"


  Ova skupna izložba zamišljena je kao mali presjek suvremene grafičke umjetnosti u Hrvatskoj. Kroz radove Tanje Dabo i Jasne Šikanja predstavljen je jedan od centara na području grafičke umjetnosti, riječki odsjek za grafičku umjetnost, a kroz radove Ivane Franke i Mirjane Vodopija drugi, tj. odjel za grafičku umjetnost na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Svi izloženi radovi posebnu pozornost poklanjaju kompjutorskoj tehnologiji i njezinom drugačijem vidu multipliciranja zadatih matrica. U prostoru, kao artefakti, radovi ovih umjetnica zadobivaju različite oblike i žanrovska određenja: od fotografske dokumentacije u radovima Tanje Dabo i Jasne Šikanja, do ambijentalne instalacije u radovima Ivane Franke i Mirjane Vodopija. Kustosica izložbe je Margarita Sveštarov Šimat, viši kustos u Kabinetu grafike HAZU u Zagrebu.

  Mirjana Vodopija diplomirala je na ALU u Zagrebu 1987. Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada od kojih treba istaknuti Godišnju nagradu Hrvatskog društva likovnih umjetnika mladom umjetniku (2000.), Nagrada kabineta grafike HAZU na 2. trijenalu hrvatskog crteža (1999.) i Prvu nagradu na 3. međunarodnom trijenalu grafike u Pragu.

  Ivana Franke je diplomirala na ALU u Zagrebu 1997. Izlagala je u zemlji i inozemstvu i također je više puta nagrađivana u Hrvatskoj i u inozemstvu (Nagrada Kabineta grafike HAZU na 1. trijenalu grafike, Priznanje žirija na festivalu Break 21 u Ljubljani itd.).

  Taja Dabo diplomirala je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci 1997. Izlaže od 1993., a trenutno pohađa poslijediplomski studij na ALU u Ljubljani.

  Jasna Šikanja radi kao docent na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Izlagala je na više desetaka izložaba u zemlji inozemstvu. Među brojnim nagradama treba istaknuti Posebno priznanje žirija na 1. hrvatskom trijenalu grafike i Nagradu žirija na Mediteranskom bijenalu u Aleksandriji (Egipat).

  više..

 • 09.12.1982. - 05.01.1983.

  Miroslav Šutej, Mladenka iz Markuševca

  Miroslav Šutej, Mladenka iz Markuševca

  više..

 • 30.04.2004. - 16.05.2004.

  Viktor Popović


  Viktor Popović (1972) diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu 1996.godine, a predaje na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Slike izložene u Galeriji Galženica, nastale se nakon autorovog povratka iz New Yorka. Riječ je o fotografijama New Yorka, koje su otisnute na jetkane olovne ploče tako da izvorna fotografija gubi većinu od svoji ikoničkih potencijala (boja, jasnoća, intenzitet). Preko otisnutog motiva rukom i crvenom bojom nacrtana je necjelovita kocka. Sraz različitih oblika slikovne reprezentacije (fotografija i crtanje rukom) zapravo citira modernističke umjetničke aporije i ostavlja ih neriješenim.

  Viktor Popović izlaže od 1996. godine i dobitnik je Velike nagrade na 8. trijenalu hrvatskog kiparstva 2003. godine

  više..

 • 28.01.2004. - 15.02.2004.

  Vitold Košir


  Vitold Košir (1966) diplomirao je kiparstvo na zagrebačkoj ALU i violu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U Galeriji Galženica izložio je grafike koje su otiskivane s mehanički obrađenih željeznih ploča naknadno prepuštenih utjecaju atmosferskih prilika, koje time mijenjaju strukturu površine ploče. Rezultat tih promjena otiskivanjem postaje vidljiv i na grafičkim listovima. Otiskivanjem samo jednog primjerka u pravilnim vremenski intervalima od mjesec dana zabilježen je protok vremena.

  Vitold Košir izlaže od 1990. u zemlji inozemstvu. Za svoj rad dobio je dvije nagrade: Otkupnu nagradu na 1. trijenalu hrvatske grafike i Otkupnu nagradu na međunarodnoj izložbi "Eurofire In The Land of Liege" u Bruxellesu.

  više..