17.05.2002. - 01.06.2002.

Tanja Dabo, Ivana Franke, Jasna Šikanja, Mirjana Vodopija, "Qua forma placebit, ili kako vam drago"


Ova skupna izložba zamišljena je kao mali presjek suvremene grafičke umjetnosti u Hrvatskoj. Kroz radove Tanje Dabo i Jasne Šikanja predstavljen je jedan od centara na području grafičke umjetnosti, riječki odsjek za grafičku umjetnost, a kroz radove Ivane Franke i Mirjane Vodopija drugi, tj. odjel za grafičku umjetnost na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Svi izloženi radovi posebnu pozornost poklanjaju kompjutorskoj tehnologiji i njezinom drugačijem vidu multipliciranja zadatih matrica. U prostoru, kao artefakti, radovi ovih umjetnica zadobivaju različite oblike i žanrovska određenja: od fotografske dokumentacije u radovima Tanje Dabo i Jasne Šikanja, do ambijentalne instalacije u radovima Ivane Franke i Mirjane Vodopija. Kustosica izložbe je Margarita Sveštarov Šimat, viši kustos u Kabinetu grafike HAZU u Zagrebu.

Mirjana Vodopija diplomirala je na ALU u Zagrebu 1987. Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada od kojih treba istaknuti Godišnju nagradu Hrvatskog društva likovnih umjetnika mladom umjetniku (2000.), Nagrada kabineta grafike HAZU na 2. trijenalu hrvatskog crteža (1999.) i Prvu nagradu na 3. međunarodnom trijenalu grafike u Pragu.

Ivana Franke je diplomirala na ALU u Zagrebu 1997. Izlagala je u zemlji i inozemstvu i također je više puta nagrađivana u Hrvatskoj i u inozemstvu (Nagrada Kabineta grafike HAZU na 1. trijenalu grafike, Priznanje žirija na festivalu Break 21 u Ljubljani itd.).

Taja Dabo diplomirala je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci 1997. Izlaže od 1993., a trenutno pohađa poslijediplomski studij na ALU u Ljubljani.

Jasna Šikanja radi kao docent na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Izlagala je na više desetaka izložaba u zemlji inozemstvu. Među brojnim nagradama treba istaknuti Posebno priznanje žirija na 1. hrvatskom trijenalu grafike i Nagradu žirija na Mediteranskom bijenalu u Aleksandriji (Egipat).