01.06.2006. - 25.06.2006.

Nagrada Radoslav Putar - Finale 2006


Petu godinu za redom dodjeljuje se Nagrada Radoslav Putar, jedna od rijetkih hrvatskih godišnjih nagrada za mlade likovne umjetnike do 35 godina starosti. Nagradu je 2002. godine ustanovio Institut za suvremenu umjetnost iz Zagreba sa svojim partnerima iz Europe i SAD-a.

Svake godine Stručni odbor Nagrade, sastavljen od hrvatskih i inozemnih umjetničkih kritičara, kustosa i teoretičara, između prijavljenih umjetnika, bira četiri finalista, koji se nedugo nakon izbora predstavljaju zajedničkom izložbom, na kojoj se proglašava dobitnik/ca Nagrade.

Ove godine finalisti Nagrade Radoslav Putar su Tina Gverović, Mejra Mujičić, Damir Očko i Lala Raščić,

Stručni odbor činili su Konstantin Akinsha (Arnews Magazine, New York), Antun Božičević (umjetnik, prošlogodišnji dobitnik Nagrade Radoslav Putar), Antonia Majača (kustosica, Galerija Miroslav Kraljević, Zagreb), Jerica Ziherl (kustosica, Galerija Rigo, Novigrad/Cittanova) i Janka Vukmir (Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb).

Dobitnica Nagrade Radoslav Putar za 2006. je Tina Gverović.

Tina Gverović (1975.) diplomirala je na ALU u Zagrebu 1997. Pohađala je poslijediplomski studij na Jan van Eyck Akademie u Maastrichtu. Izlaže od 1996., a za svoj rad dobila je nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada, od kojih treba istaknuti Nagradu 34. zagrebačkog salona za dizajn (2000., za projekt "Između dva kraja") i Nagradu "English Art Council" za razvoj i istraživanje umjetničke djelatnosti (2002).

Mejra Mujičić (1973.) diplomirala je slikarstvo na ALU u Zagrebu, te pohađala i završila radionicu animacije Zagreb filma i Royal College of Art u Londonu. Izlagala je na 8 samostalnih i nizu skupnih izložaba, te je za svoj rad nagrađena na 2. hrvatskom bijenalu grafike u Zagrebu.

Damir Očko (1977.) je diplomirao na ALU u Zagrebu 2003. Do sada je izlagao na 7 samostalnih i više skupnih izložaba. Tijekom posljednje dvije godine bavi se istraživanjem tišine i intuitivne virtuoznosti, te procesima koji utječu na umjetnička djela, kao što su slučaj, improvizacija i sl.

Lala Raščić (1977.) diplomirala je na ALU u Zagrebu 2001., te završila poslijediplomski studij na Rijksakademie van Beeldende Kunsten u Amsterdamu 2004. Nastupila je na više desetina skupnih izložaba i video festivala, sudjelovala u rezidencijalnim programima, izlagala na 9 samostalnih izložaba i bila nekoliko puta nagrađivana za svoje internet i video radove.