10.11.2007. - 10.11.2007.

KiberDzezva, blog


Iza pomalo enigmatičnog naziva Kiber Dzezva stoji, s jedne strane, izložba koju planiramo otvoriti slijedeće godine, i s druge, pokušaj da kroz proces organizacije izložbe upoznamo hrvatsku umjetničku javnost s najnovijim problemima, tendencijama i pojavama na području tzv. novih medija. Kiber Dzezva je, takodjer, kolaborativni blog studentica i studenata povijesti umjetnosti, odnosno animacije i novih medija iz Zagreba. Kiber upućuje više na aktualnu preobrazbu World Wide Weba u još jedan masovni medij, nego na nekadašnji koncept cyberspacea, dok je dzezva zapravo džezva, tradicionalni balkanski lončić za kuhanje kave, koji svojom metaforičnošću priziva druženje, razgovor ili jednostavno brbljanje o nekim aktualnim temama.

Na blogu Kiber Dzezva bit će moguće pratiti organizaciju skupne izložbe koju u suradnji sa studenticama i studentima treće i četvrte godine zagrebačkog Odsjeka za animaciju i nove medije pripremaju Vjekica Buljan, Morana Matković, Petra Šešljaga i Klaudio Štefančić i koja će u travnju 2008. biti otvorena u Galeriji Galženica. Izložba je dio programa kojeg 2008. posvećujemo onim umjetničkim tendencijama koje svoju svrhu pronalaze, bilo u instrumentalnom, bilo u kritičkom pristupu novim tehnologijama i novim medijima.

Pokušat ćemo, također, iskoristiti formu bloga za rebloganje, odnosno za informiranje domaće javnosti o pojavama, događanjima i tendencijama na Internetu, odnosno World Wide Webu danas. Promjena do koje je u virtualnom svijetu došlo zahvaljujući, prije svega, standardizaciji širokopojasne mreže, jeftinijem hardveru i pojavi softverskih rješenja kao što su, na primjer, RSS (Really Simple Syndication ) i Ajax (Asynchronous Java Script and XML), danas je opće poznata pod imenom Web 2.0. Prebacivanje korisničke, odnosno umjetničke operativnosti s osobnog kompjutora na World Wide Web čini nam se tako suviše važnim, pa ćemo blog Kiber Dzezva posvetiti - i u Hrvatskoj sve aktualnijim - servisima i aplikacijama Weba 2.0 ( razni blogerski servisi, Facebook, Flickr, My Space itd.).

Namjera nam je, također, da u procesu rada na izložbi i blogu dotaknemo i neke od specifično lokalnih pojava. Primjena najnovijih softverskih inovacija na području informatičkog poduzetništva (Blog. hr; Trosjed.net.hr, Pticica.com itd.), te prilagodba anglosaksonskoj kulturi takozvanog društvenog softvera, nadaju se kao zanimljiviji fenomeni.

Ništa manje nije zanimljiva ni upotreba mobilne telefonije. Od plaćanja parkiranja, preko kupnje tramvajske karte, do glazbenog spota TBF -a – mobitel je postao možda najvažniji sastojak u ćušpajzu hrvatske postsocijalističke svakodnevice.

Puno smo toga naveli kao ciljeve projekta. Ne preostaje nam drugo nego da pišemo i postamo, nadajući se da ćemo u okviru domaće umjetničke i medijske kulture nešto od ovdje naznačenih fenomena, s jedne strane, jasnije artikulirati, s druge, problemski otvoriti, a s treće, prepustiti nekoj drugoj prilici.

Link:

(1) http://kiberdzezva.blogspot.com/