01.02.2008. - 01.02.2008.

Umjetnost, tehnologija, (novi) mediji

Program Galerije Galženica u 2008. godini posvetili smo novomedijskoj ili digitalnoj umjetnosti – kako se već sve ne naziva aktualna umjetnička tendencija koja u različitim oblicima odnosa između suvremene tehnologije i umjetnosti vidi svoje umjetničko i društveno poslanje. Preciznije govoreći, na širokom području ove umjetničke tendencije usredotočili smo se na produkciju i izlaganje onih radova koji, u kontekstu aktualne pretvorbe interneta iz komunikacijskog u masovni medij, naglašavaju, s jedne strane, nove vidove umrežavanja (Web 2.0, P 2 P itd.), a s druge, imanentno svojstvo interneta da ovisi o različitim bazama podataka, osobito u World Wide Web inačici...

S ovom aktivnošću povezano je i pokretanje kolaborativnog bloga (http://kiberdzezva.blogspot.com). Blog uključuje studentice i studente povijesti umjetnosti, odnosno animacije i novih medija iz Zagreba, i s jedne strane predstavlja izložbu koju planiramo otvoriti u travnju mjesecu, a s druge, pokušaj da kroz proces organizacije izložbe upoznamo hrvatsku umjetničku javnost s najnovijim problemima, tendencijama i pojavama na području novih medija. Cilj nam je, naime, da svojevrsnim rebloganjem potaknemo umjetničku javnost na diskusiju o novim pojavama na internetu, odnosno World Wide Webu; da, drugim riječima, formiramo diskurzivno područje na kojem će brze tehnološke i kulturološke promjene biti moguće učinkovitije interpretirati.

Sezonu će u veljači otvoriti izložba Ivana Marušića Klifa. U Galeriji Galženica Klif će raditi s javnom bazom podataka, telefonskim imenikom Republike Hrvatske i Skype web servisom. Umjetnički rad Ivana Marušića Klifa obilježavaju dva aspekta: jedan, koji se odnosi na primjenu suvremene elektroničke i digitalne tehnologije u kontekstu svijeta umjetnosti, i drugi, koji se odnosi na istraživanje odnosa između čovjeka i njegove tehnološke okoline. U prostoru umjetničke izložbe, oba su aspekta najčešće nerazlučiva: promatrač/posjetitelj ulazi u zatvoreno, tehnološki kreirano okružje, mijenja njegove parametre, i potom, ostavljajući veći ili manji trag svog prisustva, izlazi iz njega. U Galeriji Galženica posjetitelju je, ovoga puta, ostavljeno da bira između pozicije voajera i pozicije sudionika.

U travnju mjesecu otvorit ćemo izložbu vezanu za Kiberdzezva projekt. Riječ je o skupnoj izložbi koju zajedno sa studentima s Odsjeka za animaciju i nove medije ALU u Zagrebu kuriraju Vjekica Buljan, Morana Matković i Petra Šešljaga s namjerom da iz procesa visokoškolske umjetničke edukacije izdvoje umjetnike i radove koji u svom fokusu sadržavaju element (internetskog) umrežavanja i element organizacije baze podataka. Izložbu prate dva bloga: pored već spomenutog bloga Kiberdzezva, tu je i blog mlade umjetnice Dine Rončević Tebe uopce ne treba zanimat kaj je to 'bobina' <http://cetverotaktni.blogspot.com>

U svibnju mjesecu otvorit cemo prvu malu retrospektivnu izlozbu posvećenu umjetnosti novih medija u Hrvatskoj. Izložba se vodila istraživanjem koje je za potrebe zbornika posvećenog hrvatskoj suvremenoj umjetnosti nakon 2. svjetskog rata poduzeo voditelj Galerije Galženica Klaudio Štefančić. U tom istraživanju, umjetnost i kultura novih medija interpretirani su uz pomoć dva novomedijska objekta: kompjutora kao multimedijalnog stroja i interneta, odnosno mrežnog komuniciranja. Kako se implementacija interneta odvijala ranih 90-ih ispostavilo se da donju granicu periodizacije može predstavljati osamostaljene republike, početak formiranja demokratskog društva i početak rata. Ovako periodizacijski i morfološki postavljeni interpretacijski okviri omogućuju razumijevanje novih medija u širem kontekstu: daleko od toga da se ograniči na muzejsko-galerijske institucije, ono uključuje sve kulturne, odnosno političke aktivnosti koje za cilj imaju popularizaciju i implementaciju novih tehnologija u društvo.

Lipanj mjesec je tradicionalno rezerviran za izložbu finalista Nagrade Radoslav Putar. O svemu više možete naći na web stranicama Nagrade <http://www.nagradaputar.scca.hr/hr/home.html>

Izložba koju planiramo otvoriti u rujnu mjesecu ima radni naziv Estetika baze podataka ili Database Aesthetics. Riječ je o skupnoj međunarodnoj izložbi koju planiramo realizirati u suradnji s neovisnim kustosom Željkom Blaćeom i uz potporu stalnih sponzorskih partnera kao što su Austrijski kulturni forum i Nizozemska ambasada iz Zagreba. Predstavit ćemo četvero umjetnika: Michael Aschauer (AT) je umjetnik, haker i open source developer; dobitnik dvije nagrade s prestižnog medijskog festivala Ars Electronica u Linzu; u svom recentnom radu bavi se digitalnim datotekama i mogućnostima njihove najšire dostupnosti na Internetu. Derek Holzer (SAD) i Sara Kolster (NL) novomedijski su umjetnici, web dizajneri i glazbenici. Osnivači su umjetničke grupe Umatic u okviru koje produciraju svoje, na Internetu bazirane, radove. Njihov možda najpoznatiji rad je Soundtransit < http://soundtransit.nl/> u kojem uz participaciju internetskih korisnika formiraju datoteku različitih zvukova. Sebastian Lutgert (D) je teoretičar i medijski umjetnik, zagovarač copylefta i šire poznat po organizaciji legalnih projekcija filmova skinutih s peer-to-peer mreža.

U listopadu mjesecu otvorit ćemo izložbu Dana Okija Posljedni 8 mm film. Riječ je o multimedijalnom ambijentalnom radu koji će problematizirati odnos starih oblika filmskog snimanja, odnosno filmske reprodukcije i novih, digitalnih oblika proizvodnje, obrade i distribucije filmskog sadržaja. Pod starim oblicima proizvodnje i reprodukcije filmskog sadržaja Oki prvenstveno misli na standardnu filmsku vrpcu od 8 mm, tzv. super osmicu. Za potrebe izložbe, umjetnik će izabrati točno sto rola super osmice koje je snimio u proteklih 20 godina. Teme ovih filmova uglavnom su osobne, gotovo dnevničke prirode: putovanja i emigracije u Pariz, London, Italiju, Nizozemsku, na jadranske otoke, ručkovi, kave, festivali, otvaranja izložbi, ljenčarenje, prijatelji, obitelj, skijanja, vlakovi, auti, avioni, brodovi, oblaci, planine i beskraj drugih slika. Ovu će građu Oki na izložbi podvrgnuti dgitalizaciji: najprije će 250 minuta filmskih zapisa sa super osmice digitalizirati i pohraniti u računalu kao bazu podataka, a zatim će bazu podataka podvrći algoritmu, čije će djelovanje rezultirati novim filmovima. Potom će baza podataka novih filmova ponovno biti izložena djelovanju algoritma, koji će rezultirati novim filmovima, koji će kao nova baza podataka...itd.

U studenom ćemo otvoriti posljednu izložbu posvećenu umjetnosti novih medija. Riječ je o izložbi Sandra Đukića. Kao i Dan Oki i Đukić je zaokupljen mogućnostima dokumentiranja životne svakodnevice. U Galeriji Galženica Đukić će pokušati povezati dvostruku praksu dokumentiranja. Naime, Đukić za život zarađuje tako da vodi malu tvrtku zaduženu za proizvodnju, obradu i prodaju fotografija zainteresiranim tvrtkama, koje u svom poslovanju rade s nekom vrstom slika (fotografije, ilustracije, video itd.; uglavnom je riječ o marketinškim agencijama). Istodobno, Đukić kao profesionalni umjetnik, ali i kao osoba, nastavlja snimati. Tako proizvodi određenu količinu slika, stvarajući sasvim osobene baze podataka, različite od onih s kojima zarađuje za život. Prostor u kojem se križaju dvije baze podataka, javna i privatna, poslovna i osobna, bit će predmet ove izložbe.

Vidimo se!