05.06.2007. - 01.07.2007.

Nagrada Radoslav Putar - Finale 2007.

Nagradu Radoslav Putar za mlade likovne stvaraoce ustanovio je prije šest godina zagrebački Institut za suvremenu umjetnost u suradnji sa partnerima iz inozemstva, Foundation for Civil Society, Trust for Mutual Understanding i SCCA Slovačka. Nagrada je namijenjena mladim likovnim umjetnicima do 35 godina starosti. Nagrada se dodjeljuje za umjetnička djela realizirana u posljednje dvije godine.

Nagrada nosi ime Radoslava Putara, istaknutog povjesničara umjetnosti, kritičara i kustosa koji je svojim radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku. Njegov rad važan je i s društvenog aspekta jer je promovirao ideje demokracije i zagovarao dijalog, toleranciju, slobodu izražavanja i otvorenost prema drugim kulturama. Danas je teško zamisliti u kojoj mjeri je njegov rad bio herojski, a sasvim pouzdano možemo ustvrditi da njegov doprinos teoriji i praksi ključni segment suvremene hrvatske umjetnosti i kulture.

Do sada je dodijeljeno pet Nagrada Radoslav Putar: Tanji Dabo (2002.), Niki Radić (2003.), Igoru Eškinji (2004.), Antunu Božičeviću (2005.) i Tini Gverović (2006.)

Ovogodišnji finalisti su Maja Marković, Ines Matijević, Vedran Perkov i Renata Poljak.

Dobitnik nagrade je Vedran Perkov.

Članovi Stručnog odbora 2007. bili su:

Tina Gverović, dobitnica Nagrade Radoslav Putar 2006.
Jasna Jakšić, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
Darka Radosavljević, Remont, Beograd, Srbija
Janka Vukmir, Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb
Jerica Ziherl, Galeirja Rigo, Novigrad/Cittanova


Dobitnik Nagrade bit će nagrađen šestotjednim boravkom u New Yorku u jesen ove godine i samostalnom izložbom u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu početkom 2008. godine.

Nagrada Radoslav Putar suosnivač je i član međunarodne mreže YVAA (Young Visual Artists Awards) i Center for Exchange in Visual Arts.

Link:
http://www.nagradaputar.scca.hr