10.06.2008. - 06.07.2008.

Nagrada Radoslav Putar - Finale 2008

Nagradu Radoslav Putar za mlade likovne stvaraoce ustanovio je prije šest godina zagrebački Institut za suvremenu umjetnost u suradnji sa partnerima iz inozemstva, Foundation for Civil Society, Trust for Mutual Understanding i SCCA Slovačka. Nagrada je namijenjena mladim likovnim umjetnicima do 35 godina starosti. Nagrada se dodjeljuje za umjetnička djela realizirana u posljednje dvije godine.

Nagrada nosi ime Radoslava Putara, istaknutog povjesničara umjetnosti, kritičara i kustosa koji je svojim radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku. Njegov rad važan je i s društvenog aspekta jer je promovirao ideje demokracije i zagovarao dijalog, toleranciju, slobodu izražavanja i otvorenost prema drugim kulturama. Danas je teško zamisliti u kojoj mjeri je njegov rad bio herojski, a sasvim pouzdano možemo ustvrditi da njegov doprinos teoriji i praksi ključni segment suvremene hrvatske umjetnosti i kulture.

Do sada je dodijeljeno pet Nagrada Radoslav Putar: Tanji Dabo (2002), Niki Radić (2003), Igoru Eškinji (2004), Antunu Božičeviću (2005), Tini Gverović (2006) i Vedranu Perkovu (2007).

Ovogodišnji finalisti su Kristina Lenard, Tanja Perišić, Marko Tadić i Tanja Vujasinović.

Članovi Stručnog odbora 2008. su:

Tevž Logar, Galerija ŠKUC, Ljubljana
Vedran Perkov, dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2007.
Evelina Turković, umjetnička kritičarka i urednica na Hrvatskom radiju, Zagreb
Marina Viculin, viša kustosica u Galeriji Klovićevi dvori, Zagreb
Jadranka Vinterhalter, muzejska savjetnica u Muzeju suvremene umjetnosti, Zagreb

Dobitnik Nagrade je Marko Tadić (podsjećamo da su dvoje finalista ovogodišnje Nagrade - Kristina Lenard i Marko Tadić - samostalno izlagali u Galeriji Galženica 2007.)

Dobitnik Nagrade bit će nagrađen šestotjednim boravkom u New Yorku u jesen ove godine i samostalnom izložbom u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu početkom 2008. godine.

Nagrada Radoslav Putar suosnivač je i član međunarodne mreže YVAA (Young Visual Artists Awards) i Center for Exchange in Visual Arts.

Link:
http://www.nagradaputar.scca.hr