03.06.2009. - 28.06.2009.

Nagrada Radoslav Putar - Finale 2009

Nagradu Radoslav Putar za mlade likovne stvaraoce ustanovio je prije šest godina zagrebački Institut za suvremenu umjetnost u suradnji sa partnerima iz inozemstva, Foundation for Civil Society, Trust for Mutual Understanding i SCCA Slovačka. Nagrada je namijenjena mladim likovnim umjetnicima do 35 godina starosti. Nagrada se dodjeljuje za umjetnička djela realizirana u posljednje dvije godine.

Nagrada nosi ime Radoslava Putara, istaknutog povjesničara umjetnosti, kritičara i kustosa koji je svojim radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku. Njegov rad važan je i s društvenog aspekta jer je promovirao ideje demokracije i zagovarao dijalog, toleranciju, slobodu izražavanja i otvorenost prema drugim kulturama. Danas je teško zamisliti u kojoj mjeri je njegov rad bio herojski, a sasvim pouzdano možemo ustvrditi da njegov doprinos teoriji i praksi ključni segment suvremene hrvatske umjetnosti i kulture.

Do sada je dodijeljeno pet Nagrada Radoslav Putar: Tanji Dabo (2002), Niki Radić (2003), Igoru Eškinji (2004), Antunu Božičeviću (2005), Tini Gverović (2006), Vedranu Perkovu (2007) i Marku Tadiću (2008).

Ovogodišnji finalisti su Ivan Fijolić, Silvija Potočki Smiljanić, Goran Škofić i Zlatan Vehabović.

Članovi Stručnog odbora 2009. su:

Marko Tadić, dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2008.
Sabina Salamon, Gradska galerija, Labin
Marina Viculin, Galerija Klovićevi dvori, Zagreb
Jadranka Vinterhalter, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
Francisca Zolyom, Institut za suvremenu umjetnost, Dunaujvaroš, Mađarska

Dobtinik ovogodišnje nagrade je Goran Škofić.

Dobitnik Nagrade bit će nagrađen šestotjednim boravkom u New Yorku u jesen ove godine i samostalnom izložbom u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu početkom 2010. godine.

Nagrada Radoslav Putar suosnivač je i član međunarodne mreže YVAA (Young Visual Artists Awards) i Center for Exchange in Visual Arts.

Link:
http://www.nagradaputar.scca.hr