02.06.2010. - 04.07.2010.

Nagrada Radoslav Putar - Finale 2010.

Nagradu Radoslav Putar za mlade likovne stvaraoce ustanovio je prije osam godina zagrebački Institut za suvremenu umjetnost u suradnji sa partnerima iz inozemstva, Foundation for Civil Society, Trust for Mutual Understanding i SCCA Slovačka. Nagrada je namijenjena mladim likovnim umjetnicima do 35 godina starosti. Nagrada se dodjeljuje za umjetnička djela realizirana u posljednje dvije godine.

Nagrada nosi ime Radoslava Putara, istaknutog povjesničara umjetnosti, kritičara i kustosa koji je svojim radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku. Njegov rad važan je i s društvenog aspekta jer je promovirao ideje demokracije i zagovarao dijalog, toleranciju, slobodu izražavanja i otvorenost prema drugim kulturama.

Do sada je dodijeljeno osam Nagrada: Tanji Dabo (2002), Niki Radić (2003), Igoru Eškinji (2004), Antunu Božičeviću (2005), Tini Gverović (2006), Vedranu Perkovu (2007), Marku Tadiću (2008) i Goranu Škofiću (2009).

Ovogodišnji finalisti su Tonka Maleković, Livio Rajh, Davor Sanvincenti i Dragana Sapanjoš.

Članovi Stručnog odbora su:

Lorenzo Fusi, Liverpool
Ivana Meštrov, Zagreb
Dalibor Prančević, Split
Sabina Salamon, Labin
Goran Škofić, Poreč
Zlatan Vehabović, Zagreb

Dobitnik Nagrade Radoslav Putar za 2010. je Davor Sanvincenti.

Dobitnik Nagrade bit će nagrađen šestotjednim boravkom u New Yorku u jesen ove godine i samostalnom izložbom u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu početkom 2010. godine.

Nagrada Radoslav Putar suosnivač je i član međunarodne mreže YVAA (Young Visual Artists Awards) i Center for Exchange in Visual Arts.

Link:
http://www.nagradaputar.scca.hr