23.09.2011. - 30.10.2011.

UFS (User Friendly Society)

Paolo Cirio, Sally Grizzell Larson, Kristijan Kožul i Société Réaliste 

 

Ne treba pročitati puno knjiga da bi primijetili moć kojom suvremena tehnologija utječe na naš svakodnevni život. Da li nas Google zatupljuje ili nas obogaćuje, uvodeći nas u neku vrstu Borgesove knjižnice u kojoj je pohranjeno sveukupno ljudsko znanje, pitanje je koje više ne postavljaju samo medijski teoretičari. Da li nas tehnologija oslobađa, jačajući našu moć spoznaje ili nas, naprotiv, ograničava, omogućavajući lakšu kontrolu ljudskog i društvenog života, također je pitanje koje se ne javlja  samo u sferi neke određene discipline (filozofije, medicine, sociologije itd.), nego se, s pravom, postavlja svakodnevno. Kako tehnologija ne pada s neba, pitanja koja postavljamo moraju se odnositi na uzroke i uvjete tehnoloških invencija, a ne samo na njihove posljedice.  U tom smislu, čini nam se zanimljivim da se tradicionalna sfera primijenjene umjetnosti (dizajna) – ponajviše zahvaljujući proliferaciji nove tehnologije – umjesto na tradicionalno područje oblikovanja uporabnih predmeta sve više usredotočava na oblikovanje društvenih praksi. Kako se naša moć nad kontrolom prirode povećava, kako se na neki način ona sve više zgušnjava, upravo uobličava u različitim protokolima, tako raste i važnost  onih koji te procese oblikuju. Nekako, kao da se tradicionalni dizajnerski zadatak mijenja: umjesto uljepšavanja i unapređenja svakodnevnog života, dizajn, čini nam se, sve više sudjeluju u njegovom određenju. 

Paolo Cirio (1979.) radi kao medijski umjetnik na raznim područjima suvremene umjetnosti, kao što su net art, street art, video, umjetnost u javnom prostoru, softverska umjetnost i eksperimentalno pripovijedanje. Istražuje proizvodnju i percepciju  kulturalnih, političkih i ekonomskih stvarnosti kojima se manipulira uz pomoć  novih oblika kontrole informacija.
http://www.paolocirio.net/

Sally Grizzell Larson je nezavisna američka vizualna umjetnica koja uglavnom radi na području video umjetnosti i fotografije. Njezini video radovi prikazani su na 11° FILE (Electronic Language International Festival), São Paulo; Berlin International Directors Lounge; Rencontres Internationales Pariz/Berlin/Madrid; Festival alternativnog filma/videa, Beograd; Big Screen Project, New York; Image Forum Festival of Experimental Film and Video, Tokyo; NewFilmmakers NY, Anthology Film Archives; i the National Museum of Women in the Arts’ Festival of Film and Media Arts.
http://rhizome.org/profiles/sallygrizzelllarson/

Kristijan Kožul (1975) studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i nastavio studij na Kunstakademie u Duesseldorfu, gdje je i diplomirao 2002. Njegovi su radovi izlagani u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, Hrvatska; ZKM, Karlsruhe, Njemačka, Haifa Museum of Art, Izrael; i P.S.1 Contemporary Art Center, New York, SAD. Imao je samostalne izložbe u TZR Galerie, Duesseldorf, Njemačka; Galerie Anhava, Helsinki, Finska; i Goff and Rosenthal, New York, SAD, itd. 
http://kristiankozul.com/home.html

Société Réaliste je pariška udruga koju su osnovali Ferenc Gróf i Jean-Baptiste Naudy u lipnju 2004. Bave se političkim dizajnom, eksperimentalnom ekonomijom, teritorijalnom ergonomijom i savjetovanjem za društveni inženjering. Svoje produkcijske sheme politehnički razvijaju kroz izložbe, publikacije i konferencije.
http://www.societerealiste.net/