05.10.2012. - 02.11.2012.

Slike trga

Završen je natječaj za izradu idejnih rješenja mobilijara i signalizacije Trga Stjepana Radića!

Selekcijska komisija natječaja (Ana Dana Beroš, Ana Boljar, Ivan Klisurić, Ana Kovačić i Marija Matković) dodijelila je prvu nagradu projektu ˝The Line˝ Hane Svatoš - Ražnjević i Ivane Banfić. Prvonagrađeni idejni projekt dobiva simboličnu nagradu od 1.000,00 kn te će biti predstavljen, zajedno s odabranim pristiglim idejnim projektima, na izložbi ˝Slike trga˝ koja se otvara 5. listopada u Galeriji Galženica.

Autori čiji će idejni projekti biti predstavljeni na izložbi: Hana Svatoš - Ražnjević i Ivana Banfić (The Line i Forward), Slobodan Arsenović, Dejan Mitov, Jelena Čobanović i Krsto Radovanović - ModelArt studio (Grad kao muzej), Luis Cano Gonzálvez, Jelena Smoljo i Mariana Bucat (Occupy VG), Dragan Marković, Danilo Beronja i Lazar Belić (Krugovi života), Aleksandar Pavlović (Sudar) i Petra Jelaska.

Uz ove natječajne radove na izložbi će biti i predstavljeni produkti radionice snimanja ˝Laboratorij Trg˝ pod vodstvom Maria Topića.

Grad Velika Gorica po svojim urbanističkim obilježjima čini zanimljiv fenomen: izgradnja i razvoj grada kroz povijest bili su ograničeni dvjema zrakoplovnim pistama (zračna luka Pleso na zapadu, bivša vojna pista na istoku) te prometnicom Zagreb—Sisak koja danas prolazi samim središtem grada. Unatoč ovim ograničenjima, broj stanovnika s godinama je rastao (prema popisu stanovništva iz 2001. g. u gradskom području živi gotovo 65.000 ljudi) i ubrzo postao jedan od deset najvećih gradova u državi.

Većina grada rezidencijalnog je karaktera, a centar kao mjesto socijalizacije i komunikacije čini tek kratak potez uz prometnu cestu Sisak — Zagreb, uz koju su smješteni Muzej Turopolja, dućani, kafići te Pučko Otvoreno Učilište Velika Gorica. Dvije veće javne površine čine Park dr. Franje Tuđmana iza Pučkog Otvorenog Učilišta, koji je nedavno preuređen i time je oživio taj dio grada, i Trg Stjepana Radića, smješten uz drugu, južnu prometnicu koja presijeca grad, a na kojem se nalazi i Dom kulture Galženica (dio Pučkog Otvorenog Učilišta). Na formalno — sadržajnoj razini Trg Stjepana Radića zadovoljava kriterije trga — otvoren prostor okružen kulturnim ustanovama, trgovinama, bankama, ugostiteljskim i rezidencijalnim objektima, na kojemu se nalaze i spomenik, fontana i drveće. Sami stanovnici se uglavnom zadržavaju na rubnim dijelovima trga i iako ga koriste (djeca za igru, obitelji za šetnju i slično) smatramo da bi se promišljanjem mobilijara trga mogao postići još kvalitetniji prostor za raznolika društvena okupljanja.

Glavni cilj projekta ˝Slike trga˝ bio bi redefiniranje socijalne i ekonomske funkcija trga, aktivacija  različitih punktova trga te stvaranje poveznice između Doma kulture Galženica koji obuhvaća knjižnicu, kazalište i galeriju s Trgom S. Radića. Projekt se oslanja na ideju da je javni prostor potrebno društveno, kulturno i politički proizvesti, a ne samo fizički izgraditi. Primarni cilj ovog projekta je potaknuti lokalne stanovnike svih dobi na promišljanje javnog prostora trga te istaknuti i osvijestiti postojanje i program Doma kulture Galženice koji je nepoznat mnogim stanovnicima.

Osnovni zadatak natječaja za izradu idejnog rješenja je promišljanje prostora Trga Stjepana Radića, odnosno njegovog mobilijara te komuniciranja kulturnog sadržaja na samom trgu na inovativan način putem detektiranja i osmišljavanja info punktova na trgu te rješenja signalizacije  za Dom kulture Galženica u javnom prostoru. Smatramo da je bitno da idejni projekti u što većoj mjeri uključe održivi dizajn, odnosno korištenje recikliranih i ekoloških materijala u prijedlogu same intervencije.

Funkcije trga koje smo detektirale kao već postojeće, no bez adekvatne prostorne podrške:

*Signalizacija Kulturnog Centra Galženica

*Tržnica - nastaje privremeno (samoorganizirano od strane prodavača/ica) na trgu. Time se pokazuje potreba za štandovima koji se mogu multifunkcionalno koristiti (osim tržnice i za druge svrhe - sajam knjiga, antikviteta i sl.)

*Sjedeća mjesta na trgu - veći dio trga je brisani popločen prostor, bez sjedećih mjesta, hlada ili mogućnosti duljeg boravka. Moguće riješenje bi bio modularni mobilijar koji bi mogao poprimiti funkcije od sjedenja i druženja do igre društvenih igara.

*Oglasni paneli za kulturne sadržaje (koncerte, predstave, izložbe...)

* Zelenilo koje stvara hlad na trgu (moguće sadnja drveća u velike tegle).

*Mobilna pozornica/Konstrukcija s platnom za ljetno kino, kazalište, koncerte.

 

Kustosice izložbe: Mihaela Richter i Ana Kovačić

Izložbu podržao: Grad Velika Gorica