23.01.2010. - 23.01.2010.

P&Q = Q&P

U svojoj knjizi Stoljeće, Alain Badiou opisuje 20. stoljeće kao stoljeće politike i umjetnosti. S jedne strane, revolucionarna politika, riješena da u kraj stane svim proturječjima moderniteta, i s druge, beskompromisna umjetnost riješena da ravnopravno s drugim društvenim praksama sudjeluje u stvaranju budućnosti. Ono što obilježava 20. stoljeće, tvrdi dalje Badiou, trenutak je u kojem se umjetnički i politički projekt susreću i križaju tako da nam se u jednom trenutku čini da umjetnost ima veću političku vrijednost i udarnu snagu od politike, a politika više ljepote od umjetnosti...

Cijelo je 20. stoljeće u umjetnosti, tako, kritika reprezentacije. U toj kritici likovna je umjetnost otišla najdalje. Avangarda je bila novo, ona je izražavala sadašnjost i najavljivala budućnost; sve ostalo je bilo staro, klasično, konzervativno i predstavljalo je prošlost. Taj sraz starog i novog rezultirao je, tvrdi Badiou, nerazriješenom napetošću, nekom nedijalektičkom disjunkcijom, bez sinteze. Više obećanjem razriješenja, nego pokušajem njegove provedbe.

Na tragu Badiouve teze da 21. stoljeće zaslužuje neku konjukciju, neko razriješenje neprestane napetosti, neko i-i, a ne ili-ili, raspisali smo međunarodni poziv na predlaganje radova, nadajući se da nam umjetnička proizvodnja, između ostalog, može pokazati načine razriješenja te napetosti.

Uz tradicionalnu izložbu finalista Nagrade Radoslav Putar, a s obzirom na prijave, formirali smo pet skupnih izožaba. Program za 2010. godinu je slijedeći:


Izbjegavam mjesta na kojima me očekuju, 17. 2. - 14.3. 2010.

Ana Belošević
Sebastijan Dračić
Hana Miletić
Danica Mračević Jurišić
Zlatan Vehabovic

S onu stranu slike i akcije, 31.3 – 25. 4. 2010.

Tihomir Matijević
Iva Supić
Sofija Popović
Livio Rajh
Sandra Sterle

Recycle The Future!, 5.5. - 30.5. 2010.

Aleksandrija Ajduković
Tonka Maleković
Paul Matosic
Tanja Perišić

Nagrada Radoslav Putar – Izložba finalista, 2.6. - 2.7. 2010.
(sudionici izložbe bit će poznati u svibnju)

White, Yellow, Blue and Black, a Coincidence and 1 object, 15. 9. - 19. 10. 2010.
(kustosi: Birgit Rinagl and Franz Thalmair)

Ray Barone
Charles Borskoski
Reynold Drouhin
Michael Kargl a.k.a. Carlos Katastrofsky
Jan Robert Leegte
UBERMORGEN.COM (Hans Bernhard & Lizvlx)


Što više gledam to više vidim, 10.11. - 10.12. 2010.

Giuseppe di Bella
Les Liens Invisibles
Vincent W.J. van Gerven Oei & Jonas Staal
David Smithson
Tea Tupajić