22.01.2009. - 22.01.2009.

Interzone

Početkom 90-ih godina prošlog stoljeća osamostaljenje Hrvatske poklopilo se s prvim valom ekonomske globalizacije. Ono što danas obično podrazumijevamo pod globalizacijom najčešće se odnosi na ekonomski model, koji je nakon urušavanja europskih socijalističkih država, a na krilima novih tehnologija (Internet, mobilna telefonija itd.) omogućio nove oblike stjecanja profita. Time je uzrokovao dva međusobno suprotstavljena društvena procesa: degradaciju nacionalnih ekonomija, s jedne, i proliferaciju partikularnih kulturnih identiteta, s druge strane. Tijekom 90-ih, primjerice, zemlje su se srednje i jugoistočne Europe – u potrazi za svojim mjestom na novoj karti Europe - našle u paradoksalnoj poziciji da istodobno moraju provoditi denacionalizaciju privrede i nacionalizaciju kulture...

Što se neki oblik kulturne prakse činio nemodernijim i partikularnijim, to je više predstavljao model kojim su se u procesu samoidentifikacije vodile novonastale države. Međutim, daleko od isključive primjene na globalnoj razini, model takozvane tradicijske kulture postao je obrazac primjenljiv i unutar granica nacionalne kulture kroz različite inačice lokalnih i grupnih identiteta. Bujanje lokalnih medija, borba za ravnopravnost jezičnih dijalekata, etno-glazba, kultura životnih stilova – samo su neke od pojava nezamislivih bez suvremene napetosti između globalnog i lokalnog, odnosno nacionalnog. 


Program Galerije Galženica za 2009. godinu - objedinjen pod općim nazivom Interzone – najvećim je dijelom nastao na temelju prijedloga pristiglih na poziv kojeg smo na temu globalizacije uputili umjetnicima u prvoj polovici 2008. godine. Nizom različitih događanja (izložbe, predstave, predavanje) pokušat ćemo pokazati kako suvremeni umjetnici vide aktualni globalizacijski proces koji podjednakim intenzitetom utječe na društveni, umjetnički i svakodnevni život, kako u takozvanim tranzicijskim zemljama, tako i u zemljama, odnosno kulturama u kojima se globalizacijske strategije pokreću i oblikuju. Nadamo se, tako, da ćemo u okviru programa za 2009. otvoriti neka od pitanja kao što su primjerice: problem odnosa između degradacije nacionalnih ekonomija i bujanja tradicijskih kultura; problem uloge grada u neoliberalnom društvu; problem izgradnje rodnog, lokalnog ili nacionalnog identiteta u odnosu na, primjerice, rast popularnosti konzervativnih političkih partija itd.

Program Galerije Galženica 2009. osmislili su Ivana Hanaček i Klaudio Štefančić. Zajedno s voditeljem galerije program će realizirati kustosice Sanja Horvatinčić i Nina Pisk. Raspored događanja je slijedeći:

Interzone / Grad, izložba, predavanje
4.2. - 15.3.2009.

Sophio Medoidze (GE, GB)
Željka Blakšić & Lena Kramarić (HR)
Dino Zrnec (HR)
Guerilla Gardening (GB)
Boris Cvjetanović (HR)
Pulska grupa (HR)

Interzone / Nacija, izložba
1. 4. – 10. 5. 2009.

Saša Karalić (NL, B i H)
Id Sarup (HR)
Hakan Akcura (TR, S)
Jasminka Končić (HR)
Ana Lozica (HR)

Interzone / Globalno, performans / ples/ instalacija
14. 5. – 23. 5. 2009.

Pandora Pop (Petra Zanki /Anna Hertling/ Katharina Trabert) (HR, DE, I), Sorry! (Stereo Unplugged)

Nagrada Radoslav Putar – Finale 2009, nacionalna umjetnička nagrada za umjetnike do 35 godina starosti
3.6. – 5. 7. 2009.

Interzone/ Rod, izložba
9.9. – 11. 10. 2009.
(izlagači će biti poznati do lipnja 2009.; kustosice: Sanja Horvatinčić, Nina Pisk)

Interzone / Lokalno, izložba
21. 10. – 15. 11. 2009.
(izlagači će biti poznati do lipnja; kustos: Mislav Muršić)

Interzone / Ekonomija, izložba
25.11. – 25. 12. 2009.

lemeh42 (Michele Santini, Lorenza Paoloni) (I)
Carlos Katastrofsky (A)
Rosana Ratkovcic & Fedor Kritovac (HR)
Dmitry Strakovsky (RUS, SAD)