16.11.2012. - 21.12.2012.

Eastern Surf: Kernel Panic Control*

Nakon što su se susreli na studiju u Edinburghu, četvoro umjetnika, redom iz Hrvatske, Italije i Škotske, započeli su s projektom i metodologijom djelovanja pod nazivom Eastern Surf. Začetak suradnje bio je prijedlog izložbe, nakon čega je Eastern Surf dobio još jednog sudionika, a sama suradnja s vremenom se pokazala izuzetno uspješnom. Eastern Surf naglašava da broj sudionika nije bitan i, kao i njihov rad, podložan je stalnoj mijeni i širenju. Za sada se projekt proteže preko organiziranih događaja koji uključuju javne performanse, snimanja, masovne video radove, online TV i instalacije u galerijama, a jednu takvu  možemo vidjeti sada u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici.

Ulaskom u galeriju Galženica pažnju nam zaokuplja metamodel, postavljen centralno u prostoru, okosnica ove izložbe ali i okosnica rada Eastern Surfa. Metamodel označava interaktivnost u zajedničkom virtualnom prostoru koji je rastao za vrijeme njihove fizičke odvojenosti. U njegovom središtu su galerija i ateljei Rhubaba u Edinburghu u kojima se odigralo prvo javno predstavljanje skupine. Na zidovima se nalaze fragmenti referenci na koje su se pozivali i dijelovi razgovora koje su umjetnici razmijenjivali putem Facebook-a tražeći teritorij/prostor/platformu za zajednički dijalog. Rad Eastern Surfa je cikličan, kao i ˝pamćenje˝ tog servisa na kojemu podaci brzo nestaju, no vraćaju se nenadano, potaknuti nekim valom.

 Na početku suradnje s novim umjetnikom, sudionici Eastern Surf razmijenili su 3D modele vlastitih domova i virtualno intervenirali u prostor drugoga, što je taj drugi prihvatio i ostvario te je putem live streama nastao peterokanalni video zapis. Preko eksperimenata s alatima poput Google Sketchup softvera, Skype-a, Bambuser-a, Dropbox-a i Google documents-a, povremeno se javlja šum u komunikacijskom kanalu i sitne razlike između stvarnih i virtualnih riječi. Kako Eastern Surf kaže sam za sebe, oni zauzimaju poziciju izgubljene generacije koja se nalazi na razmeđi digitalnih imigranata i digitalnih urođenika, oni su dovoljno stari da se sjećaju analognog doba, ali i dovoljno mladi da postanu fascinirani novime i da se tome i prilagode.

 U jednoj od etapa zajedničkog rada, prelaze iz privatnog u polujavni prostor tako što promatraju neposrednu okolinu i značenje tog polujavnog, ali zapravo, privatno kontroliranog prostora. Identificirali su mjesta koja prolaze proces gentrifikacije u svom životnom okruženju i proučili digitalnu reprezentaciju te nove arhitekture i životnog stila, njihov identitet u reklamiranju i kontrast, odnosno clash s recesijom koja se događa u stvarnome svijetu. U mimikriji ovih digitalnih reprezentacija rekreirali su renderirane duhove tih mjesta, koristeći stvarne ljude u prostoru kako bi stvorili umjetnu stvarnost. Produkt toga su reklamna snimanja – performansi  te kasnije i video radovi koji, između ostaloga, testiraju ˝javnost˝ prostora koji se takvime naziva. Slučajan i nesvjestan suradnik, prolaznik uhvaćen na kameri, baš kao nekada u praksi pojedinih konceptualnih umjetnika, ključna je figura ovog rada, ravnopravan u metodi Eastern Surfa. Naravno, može se povući paralela i s gubitkom slobode u digitalnom prostoru kojoj smo svi svjedoci. Kao i svi intenzivni korisnici novih tehnologija i sloboda koje ta tehnologija pruža, Eastern surf je okupiran etikom otvorenog izvora i skupljanja podataka, i postavljaju pitanje kako djelovati u prostoru, virtualnom i stvarnom,  kojemu se područje slobode rapidno smanjuje.

Interes za razine privatnosti, svrha skupljanja podataka i samim tim krhke, ali i beskonačne digitalne stvanosti te online arhive – sve se to odražava na metamodelu, na koji se ciklički vraćamo. Metamodel, u centru galerije, predstavlja sve ove događaje u jednom, kao cjelinu. Taj će model potencijalno rasti u beskonačnost i u njega smo svi uključeni, čak i samim prisustvom na izložbi. Kao i povijest, kronologija Eastern Surfa nije linearna, i ovdje su prezentirani tek fragmenti raznih linearnih stvarnosti čija se stvarna dimenzija da samo naslutiti. Ti fragmenti žele krenuti ka osvajanju prostora kavim ga doživljavamo sada; fragmentiranim, povezanim, kontroliranim, online, offline, a linija između privatnog i javnog lagano nestaje.

*Kernel panic je postupak koji operativni sustav vrši kada naiđe na unutarnju fatalnu grešku od koje se ne može oporaviti sigurnim putem

Eastern Surf: Ana Kuzmanić, Shona Macnaughton, Martin Mrzljak, Francesca Nobilucci i Ewan Sinclair